Olej kokosowy w kosmetyce

olej kokosowy

Olej kokosowy w kosmetyce znalazła bardzo szerokie zastosowanie. Doskonale działa na skórę, włosy i paznokcie. Bardzo często stanowi także jeden z podstawowych składników domowych peelingów.

Olej kokosowy od dłuższego czasu cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w kosmetyce. Choć na pierwszy rzut oka nie przypomina on oleju, z uwagi na stałą postać, to jednak po rozpuszczeniu można go z powodzeniem wykorzystać w codziennej pielęgnacji swojej skóry oraz włosów. Jak jednak powstaje olej kokosowy i jakie właściwości kosmetyczne wykazuje ten niezwykły produkt?

Jak powstaje olej kokosowy i z czego się składa?

Olej kokosowy powstaje z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej, którą w pierwszej kolejności należy rozgrzać, a następnie przepuścić przez prasę. Decydując się jednak na jego zakup, należy zwrócić uwagę na to, aby nie był rafinowany, ponieważ proces rafinacji powoduje utratę wielu witamin oraz minerałów. Olej kokosowy w większości składa się nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas laurynowy oraz palmitynowy, jednak można w nim również znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 i omega-9. Wspomniane kwasy a w szczególności kwas laurynowy wykazuje silne właściwości antygrzybicze, antybakteryjne oraz antywirusowe. W oleju kokosowym można również znaleźć witaminę E, która walcząc z wolnymi rodnikami, pomaga opóźnić proces starzenia się skóry. Z kolei kwas linolowy pomaga dogłębnie nawilżyć skórę, a także wyregulować pracę gruczołów łojowych.

Kosmetyczne właściwości oleju kokosowego

Olej kokosowy z uwagi na swój skład oraz właściwości znalazł dosyć szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ można go z powodzeniem stosować zarówno na twarz, jak i na włosy oraz całe ciało. Może być aplikowany bezpośrednio na skórę pomaga wzmocnić barierę lipidową naskórka, dogłębnie nawilżając oraz odżywiając skórę. Idealnie sprawdza się na włosach, ponieważ pomaga nawilżyć przesuszone kosmyki. Po olej  z kokosa powinny sięgać w szczególności osoby, które zmagają się z takimi problemami, jak łuszczyca oraz egzema. Warto również wiedzieć o tym, iż wspomniany olej pomaga załagodzić różnego rodzaju podrażnienia, stany zapalne oraz oparzenia.

mydło naturalne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *