Olej rycynowy w kosmetyce

olej rycynowy

Olej rycynowy to doskonały składnik wielu peelingów i scrubów do ciała

Olej rycynowy to wspaniały kosmetyk naturalny, często stosowany w rożnego rodzaju przepisach na domowy peeling. Wykazuje on wiele cennych właściwości, a do tego jest bardzo tani. Olej rycynowy można stosować zarówno na skórę i włosy, jak również na paznokcie, brwi czy rzęsy. Warto się z nim zaprzyjaźnić, bo zapewnia doskonałe właściwości lecznicze i ochronne.

Przez co najmniej sto lat olej rycynowy pojawiał się w kreskówkach i folklorze jako paskudna substancja smakowa narzucana dzieciom przez dorosłych. Jak się okazuje, w tym od dawna istnieje pewna prawda, że ​​olej rycynowy jest dobry na wiele dolegliwości. Chociaż nadal powszechnie uważa się go za skuteczne remedium przy problemach trawiennych, istnieje wiele innych zastosowań oleju rycynowego. W rzeczywistości jest powszechnym składnikiem wielu produktów kosmetycznych i ma zastosowanie w wielu przepisach pielęgnacyjnych. W ostatnim czasie da się zauważyć niezwykły wzrost zainteresowania tym olejem praktycznie na całym świecie. Czy słusznie? Sprawdźmy sami.

Olej rycynowy a kosmetyki

Olej rycynowy to tłusta i ciężka substancja, uzyskiwana z nasion rośliny ricinus communis. Wiele pochodnych rycynoleinianu, substancji powstającej z oleju rycynowego, stanowi składniki tak popularnych produktów kosmetycznych jak dezodoranty, szminki, kredki do oczu, mydła i perfumy. Olej rycynowy jest dobrym emulgatorem i emolientem, ponieważ utrzymuje swoją strukturę w ekstremalnie wysokich i niskich temperaturach. Pomaga produktom kosmetycznym zachować gładką konsystencję w różnych warunkach stosowania. Ma także bardzo szerokie i wszechstronne działanie pielęgnacyjne.

Olej rycynowy zapewnia szereg korzyści, z których warto wymienić:

Naturalna pielęgnacja rzęs i brwi

Można nakładać olej rycynowy na rzęsy i brwi, aby przyspieszyć wzrost włosów i poprawić zdrowy i lśniący wygląd. Można go bezpiecznie stosować w okolicy oczu, ponieważ możesz nawet włożyć go bezpośrednio do oka, aby usunąć jakieś czynniki drażniące. Często zaleca się użycie mieszanki 1 łyżki stołowej oleju rycynowego i 1/8 szklanki oleju z pestek winogron jako naturalnego środka do demakijażu oczu.

Odżywka do włosów i zabiegi

Według wielu źródeł starożytni Egipcjanie byli pierwszymi, którzy używali oleju rycynowego do celów pielęgnacyjnych, szczególnie do włosów. Egipcjanie nakładali go na skórę głowy, aby stymulować wzrost włosów i zapobiegać łysieniu. Nadal zaleca się nakładanie oleju rycynowego na skórę głowy, aby zapobiec wypadaniu włosów i złagodzić łupież.

Naturalne kwasy tłuszczowe zawarte w tym cennym oleju sprawiają, że jest bardzo dobrą odżywką do włosów. Przed jego zastosowaniem warto rozgrzać go nieco i nałożyć na włosy na co najmniej 15 minut przed umyciem szamponem. Aby stworzyć przyjemniejszy zapach i zmniejszyć lepkość oleju rycynowego, można dodać do niego olej migdałowy, kokosowy lub ulubiony olejek eteryczny.

Środek do oczyszczania skóry

Niektóre źródła podają, że ​​jednym z lepszych zastosowań oleju rycynowego i jego pochodnych jest oczyszczanie i peeling skóry. Oznacza to, że olej rycynowy pomaga wodzie mieszać się z olejem i brudem, aby łatwo je zmyć. Ponadto, doskonale łagodzi wszelkie podrażnienia po peelingu mechanicznym. W przeciwieństwie do innych środków czyszczących, które zawierają chemiczne substancje chemiczne, takie jak siarczan laurylosodowy, olej rycynowy jest bardzo podobny do naturalnych olejków skóry i nie usuwa nawilżenia podczas procesu oczyszczania.

Zmiękczanie skóry

W wielu miejscach można przeczytać, olejek rycynowy to tradycyjny środek do zabiegów kosmetycznych dla skóry całego ciała. Można go z powodzeniem stosować pod oczy, na podeszwy stóp i na głowę. Wchłania się, a następnie jego nadmiar może być zmywany podczas kąpieli.

Dziś taka tradycyjna aplikacja pozostaje w dużej mierze niezmieniona. Często również zaleca się jego stosowanie na całym, aby pozbyć się problemów dermatologicznych i chronić skórę  wysuszeniem. Można go stosować na popękane pięty oraz na suche paznokcie i skórki.

Olejek rycynowy stanowi doskonały składnik domowych peelingów do twarzy, ciała i skóry głowy.

Informacje pochodzą m.in. ze strony http://zdrowie.pkt.pl/zdrowy-styl-zycia/olej-rycynowy-dla-zdrowia-i-urody/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.